GYIK – azaz: gyakran ismételt kérdések

Kihez fordulhatok a kérdéseimmel?

Oktatóink mindig szívesen válaszolnak a tanulók és a szülők kérdéseire, megjegyzéseire vagy aggályaira. Ha az edzéseken kívül bármilyen kérdése van, keresse fel kapcsolatfelvételi oldalunkat a további elérhetőségekért.

Kinek ajánlott a Dento Shito-Ryu karate?

Mindenkinek! Férfiak, nők, gyerekek mindannyian űzhetik. Edzéseinken a tanulóink képességeiknek megfelelő csoportokban edzhetnek.

Milyen stílust oktatnak?

Dento Shito-Ryu-t (dento = tradícionális, ősi)

Megnézhetem az edzéseket, hogy eldönthessem nekem való-e?

Igen, az edzéseket meg lehet tekinteni, nyitottak vagyunk. Azonban el kell mondanunk, hogy a teljes képhez nem elég a terem szélén üldögélve véleményt formálni. Az is fontos szempont, hogy nincs két egyforma edzés, ezért egy alkalomból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni.

Milyen felszerelést kell beszereznem az első edzésre?

Csak az kell, ami valószínűleg minden ruhatárban megtalálható: hosszúszárú tréningalsó és egy póló. Cipőt, zoknit nem használunk edzésen. Biztonsági okok miatt tiltott az ékszerviselés és az egyéb éles, hegyes tárgyak viselése (pl. hajcsat, piercing, stb).

Hány éves kortól lehet beiratkozni?

6 éves kor az ajánlott alsó korhatár, felső nincs.

Nem lesz a gyermekem agresszív az edzésektől?

Egyáltalán nem! A harcművészetek az önvédelemről szólnak, mi is ezt képviseljük az iskolánkban. Tanítványainkat magabiztos cselekvésre, önuralomra és önfegyelemre tanítjuk.

Felnőtt fejjel is elkezdhetem az edzéseket?

Természetesen. A karate egy egész életen át űzhető mozgásrendszer. A felnőttek motivációja néha sokkal nagyobb, ezért keményebben edzhetnek, mint a fiatalok. A fejlődésük gyakran látványosabb, és az edzés jótékony hatásait is hamarabb megérzik.

Mit nyerek azzal, hogy karatézom?

Képes lesz megvédeni önmagát és szeretteit! A harcművészetek segítségével nő az önbizalom, fejlődik a jellem és az önfegyelem. Javul a mozgáskoordináció, fejlődik az általános egészségi állapot. A rendszeres edzések csökkentik a stresszt, növelik az erőnlétet és a rugalmasságot, javítják az egyensúlyt. Az előnyök sokrétűek és szinte mindenki számára elérhetők!

Kívülállóként segíthetek a gyerekemnek edzés közben?

Nem. A legjobb, ha engedi az oktatóknak, hogy foglalkozzanak a gyerekekkel. A gyerekek legtöbbször önállóan dolgoznak, mi pedig figyeljük őket. Fontos, hogy tudjuk, mire képesek önmaguk. Ha a szülők érdeklődnek a részvétel iránt, szívesen látjuk őket sorainkban.

Milyen gyakran vannak az övvizsgák?

A vizsgák gyakorisága övfokozathoz kötött. A kivárási idők annál hosszabbak, minél nagyobb az övfokozat. Kisebb fokozatoknál átlagosan évente kétszer van lehetőség vizsgázni.

Fizetnem kell a vizsgáért?

Igen, van vizsgadíj. A szövetség vizsgaszabályzatában szereplő összeg befizetése után van lehetőség vizsgázni.

Mikor vizsgázhatok?

Azt, hogy egy tanuló mikor áll készen a vizsgára az edző dönti el, csak az ő ajánlása után vehet részt a megmérettetésen.

Mikor lehet fekete övem?

Iskolánkban – ha csak a szabályzatban előírt kivárási időket nézzük – 6 év kell ahhoz, hogy fekete övessé váljunk. Nincs mód a folyamat felgyorsítására. Ez a minimum, és a legtöbb ember ezt be tudja tartani. Gyakorlatban ez függ a rátermettségtől, az edzések intenzitásától, és az edző ajánlásától. Ne feledje, egy fekete öves az alapok mestere.

Mennyi időbe telik megtanulni a karatét?

Ez csak Önön múlik. Minél többet gyakorol, annál többet fog fejlődni. A karate elsajátításának nincs határa, nincs „végső úticél”, ahová megérkezhet. Vannak azonban mérföldkövek az út mentén, ilyenek például az övvizsgák. Magasabb szinteken látni fogja, hogy a karate nem csak tanulnivaló, hanem meg is kell élni. És ez egy életet vesz igénybe.

Mennyi időt kell edzéssel töltenem, hogy fejlődjek?

Amennyit csak lehetséges! Megfelelő, következetes oktatással és egy képzett oktatóval heti két nap legtöbbször elegendő. Ennél kevesebb edzéssel nem tudjuk garantálni a megfelelő fejlődést.

Mennyi az esélye, hogy megsérülök?

Nagyon alacsony! Senki sem állíthatja, hogy egyáltalán nincs kockázata, hiszen az élet maga, ami veszélyes. Mi mindent megteszünk a sérülések elkerülésének érdekében. Bármilyen kontaktsportnál fennáll a sérülés esélye, de a szakképzett oktatók által végzett edzés biztosítja a sérülések esélyének minimalizálását.

Mikor leszek képes megvédeni magam?

Ez nagyban függ az egyéntől és a minket ért agresszió mértékétől, ezért felelőtlenség lenne számokkal dobálózni. Az alapvető mozdulatok elsajátítása igénybe vesz néhány hónapot és egy egyszerűbb önvédelmi helyzetben ez már elég lehet. Fontos, hogy a kezdők ne várjanak azonnali eredményeket! A karatéhoz idő kell és ez néha évekbe telik.

Van korábbi tapasztalatom más stílusú harcművészetben vagy karatéban, kötelező részt vennem a kezdő órán?

Ha van korábbi harcművészeti tapasztalata, kérjük, beszéljen oktatónkal. Attól függően, hogy milyen szintű tapasztalattal rendelkezik, csatlakozhat a haladó csoporthoz. Sok esetben azonban jó a kezdő órán részt venni, ha a korábban gyakorolt stílus jelentősen eltér a Dento Shito Ryu Karatétól.

Mi történik, ha lemaradok az órákról?

Az élet mozgalmas és kiszámíthatatlan, ezért elkerülhetetlen, hogy kihagyjon néhány órát. A kezdő tanfolyam azonban sok anyagot tartalmaz, ezért ajánlott, hogy az órákat kihagyó tagok otthon gyakorolják a már feldolgozott anyagot, hogy a lehető legjobb formában maradjanak, és ne veszítsék el a talajt a lábuk alól. A karate azonban egy olyan fizikai készség, amelyet gyakorolni kell a fejlődéshez. Ha valaki a következő övszintre szeretne lépni, rendszeres jelenlét szükséges.

Mit tartalmaz a képzés?

Egy tipikus karate edzés általában egy átfogó bemelegítéssel kezdődik, amit a különböző gyakorlatok követnek.

A gyakorlatok három fő csoportba sorolhatók:

  • kihon (alaptechnikák), amelyben megtanulja a karate alapvető blokkjait, ütéseit, rúgásait, állásait stb.;
  • kata (formagyakorlatok), ahol a különféle mozdulatokat meghatározott sorozatként hajtják végre, lépéssel és fordulással;
  • kumite (küzdelem), ahol a kihon és a kata technikáit igazi ellenféllel mérheti össze. Ennek formája lehet kötött (pl. ippon kumite – egylépéses küzdelem) vagy kötetlen (jiyu kumite – szabad küzdelem)

Ahogy növekszik a készségszint, úgy nő a gyakorlatok nehézsége és mértéke is. Természetesen lesz olyan is, amikor elméletet, etikettet és a karate filozófiaibb vonatkozásait tanítják Önnek.

Hozzászólás